IDÉER TIL JERES LÆSEDAG - UDSKOLINGIDÉER TIL JERES LÆSEDAG - UDSKOLING

Find skønne idéer til en festlig læsedag for alle elever på jeres skole. I skal læse, quizze, løse opgaver, lege, lave mad, rime, folde, tegne, filme, designe bogomslag og meget mere. Alt sammen med udgangspunkt i vores kendte og elskede boguniverser.
 
Vi lover det bliver kæmpesjovt!

RAVNENS HVISKEN

I 2016 tog Ravnenes hvisken de danske læsere med storm med sin helt nye blanding af krimi, fantasy, humor, kærlighed og nordiske guder.

Serien handler om 17-årige Anne, der i et overnaturligt syn, overværer et fortidigt mord. Pludselig begynder en masse mærkelige og voldelige hændelser at ske i Nordjylland, og Anne vikles ind i mysteriet.

 • Undersøg og redegør for hvad Vølvens Spådom er. Undersøg fx følgende spørgsmål: Hvad handler digtet om? Hvordan er digtets komposition? Hvem fremsiger digtet? Hvad er en vølve?
 • Analyser hvilken betydning, at digtet Vølvens Spådom har for handlingsforløbet i Ravnenes hvisken. Hvordan adskiller og ligner Vølvens Spådom sig fra bogens handling?
 • Diskutér hvorfor, at forfatteren at valgt at kombinere det gamle digt og fiktion.

 

SKILDPADDE LÆSEKLUB

Lav din egen læseklub og diskuter emner fra bogen.

I John Greens YA-roman Skildpadder hele vejen ned møder vi Aza Holmes. Aza prøver. Hun prøver virkelig! At være en god ven, en god datter, en god studerende – og måske ovenikøbet en god detektiv. Men det er svært, når hun samtidig har hovedet fuldt af tankespiraler, som besværliggør hverdagen og omgangen med andre mennesker. 

Romanen fortæller om et livslangt venskab, Star Wars fan fiction, en forsvunden millionær og den første svære kærlighed, der ikke bliver nemmere, når man samtidig har psykiske udfordringer at tumle med. 

 Gå sammen i en gruppe og lav jeres egen læseklub. Når I har læst bogen, kan I diskutere nogle af følgende emner:

 • Skildpadder hele vejen ned er fortalt i førsteperson. Hvorfor tror I, at forfatteren har valgt at gøre dette?
 • Aza beskriver sine tanker som mange ting – en rodet bunke af tråde, synkende kviksand, lysslugende ormehuller og ikke-lige linjer. Hvordan ville I beskrive jeres egne tanker?
 • Diskutér Aza og Davis´ forhold. Forventede I, at en ægte romance ville udvikle sig? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvad synes I om måden, forholdet udviklede sig på?
 • Prøv at slå begrebet ’Turtles all the way down’ op. Hvad finder I? Tal sammen om, hvad I tror det betyder, og hvordan det hænger sammen med bogens fortælling.

TAG PÅ INTERGALAKTISK EVENTYR

Lav din egen læseklub og diskuter emner fra bogen.

 Sagas rumskib er blevet ødelagt og slået ud af kurs, og hun laver sine sidste optegnelser inden den evige dvale. Hvem er hun, hvor kommer hun fra, og hvad skete der den dag, de fremmede fra Kamenia besatte hendes planet? Den dag, hun blev tvunget til at tage kampen op mod den magtfulde fyrst Almaz og hans to sønner. Uden selv at have nogen form for Styrke.

Styrke er første bog i Cecilie Ekens storslåede science fiction-serie om styrke og sårbarhed, menneskelighed og umenneskelighed, magtkampe, intriger og kærlighed på trods.

 Gå sammen i en gruppe og lav jeres egen læseklub. Når I har læst bogen, kan I diskutere nogle af følgende emner:

 • Hvad er Karagalaksen for et sted? Hvad er dets oprindeleshistorie, og hvor befinder vi os rent tidsmæssigt i forhold til vores nutid?
 • Hvad tænker I, at De Rejsende, Skaberne, er for nogle væsener?
 • Hvordan adskiller Styrke sig fra mere traditionel scinece fiction?
 • Hvilke forventninger har I til fortsættelsen af serien?

TAG GADEN TILBAGE

Polly er startet på gymnasiet i Hjørring. Det lykkes hende at blive en del af den populære pigeklike, men efter en vild bytur er intet længere som før. Billeder af Polly dukker op på nettet, og lige pludselig vil ingen snakke med hende mere...

 • Lav en personkarakteristik af hovedpersonen Polly.
 • Undersøg begrebet ’slut shaming’. I hvilke situationer bliver Polly udskammet og diskuter hvorfor.
 • Spil det etiske dilemmaspil i grupper. I kan hente spillet og vejledning på knappen nedenfor.
 • Diskuter bagefter hvilke dilemmaer Polly selv kommer ud for og hvordan hun tackler dem.

  Gyldendal Uddannelse har også lavet et undervisningsforløb til Tag gaden tilbage. 
  Find det HER (kræver log-in):