Tysk frilæsning
Eselsohr – tyske fakta- og fiktionstekster
Eselsohr er en serie af fakta- og fiktionsbøger, der giver eleverne læseværdige og lærerige frilæsningsoplevelser på tysk. Serien udbygges løbende. På websitet eselsohr.gyldendal.dk findes indtaling af teksterne og opgaver.
Bøgerne er prydet med flotte illustrationer og fotos, der giver serien et stærkt visuelt udtryk, der fængsler eleverne og understøtter læseforståelsen.
Faktabøgerne omhandler interessante og relevante emner, der er med til at give eleverne et alsidigt indblik i kultur- og samfundsforhold i de tysktalende lande. I Eselsohr lægges der vægt på også at præsentere eleverne for sjove og anderledes oplysninger, der kan være med til at fastholde elevernes læselyst.
Emnerne spænder vidt fra Tyskland under besættelsen og Berlin til faktabøger om tysk fodbold og tysk slik og andre lækkerier.
Fiktionsteksterne byder på spændende og underholdende fortællinger, der omhandler temaer, som appellerer til eleverne, og som de kan identificere sig med, fx forelskelse, kærestesorger, familie, venner, skole, alkohol og meget mere.
Eselsohr er inddelt i to sværhedsgrader, hvilket også åbner for differentiering af klassens frilæsning. De grønne bøger er målrettet elever, der har haft tysk i 2-3 år, mens de gule bøger er målrettet elever, der har haft 3-4 års tysk undervisning. Der er lagt vægt på, at det sproglige niveau udfordrer eleverne, samtidig med at eleverne oplever, at de forstår teksterne på egen hånd. Alle bøger er glosserede direkte på siderne, hvor eleverne har brug for støtten.
Websitet eselsohr.gyldendal.dk understøtter og supplerer elevernes arbejde med bøgerne. Her finder du indtalinger af bøgerne, som er indtalt af native speakers. Ud over lydfilerne kan du også finde opgaver til hvert kapitel. De er opdelt i vor, während og nach dem Lesen og støtter elevernes læseforståelse. Desuden har opgaverne til formål at give eleverne gode oplevelser med det tyske sprog, når de fx i perspektiverende opgaver får lov til at fortælle om deres liv og hverdag. Der er i opgaveformuleringerne opgivet de Redemittel, som eleverne har brug for til at løse opgaverne. Langt de fleste opgaver kan løses digitalt, så eleverne efterfølgende kan dele deres besvarelse med læreren.