Spring til hovedindhold

"DM i SOSU fortæller den gode historie"

Sådan lyder det fra redaktionschef Lissi Hansen. Vi har taget en snak med Lissi om DM i SOSU, Gyldendals bidrag til arrangementet og hvilken betydning Skills har for erhvervsuddannelserne.

”Det er så fascinerende at se alle de her unge mennesker, der bare brænder for deres fag og gør deres ypperste,” forklarer Lissi og pointerer, at det står i kontrast til den måde, erhvervsuddannelserne ellers bliver portrætteret i medierne. ”DM i Skills er en særlig begivenhed, da den formår at vise erhvervsuddannelserne fra deres bedste side – en side, der sjældent bliver talt om,” tilføjer hun. 

DM i SOSU

DM i Skills er danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser med konkurrencer for alt fra murere og elektrikere til kokke og frisører, der på hver deres måde dyster i praktiske færdigheder. Alt sammen for at styrke elevernes kompetencer og samtidigt informere og inspirere nysgerrige unge, der skal til at vælge uddannelse. Men hvordan konkurrerer man som SOSU, når ens faglighed baserer sig på omsorg? Lissi Hansen_DM_i_SOSU

”Det kan komme bag på nogen, men man kan faktisk sagtens konkurrere på omsorg,” fortæller Lissi og forklarer, at SOSUs konkurrence udspiller sig over tre dage, på to scener og med 10-15 forskellige fiktive situationer, hvor eleverne bedømmes ud fra mange forskellige parametre.
”Skaber eleverne øjenkontakt med borgeren?”, ”Løser de opgaven korrekt?”, ”Husker de at vaske hænder på de rigtige tidspunkter?”. Det er ikke kun målbare vurderingskriterier som medicindosering og hygiejne, der er afgørende for elevens bedømmelse. Der stilles i lige så høj grad krav til elevens nærvær og omsorg over for borgeren og pårørende.  

”Det betyder noget ude på skolerne”

DM i SOSU har en helt særlig betydning for SOSU-uddannelserne. ”At der sættes fokus på alt det gode, som SOSU kan, betyder rigtig meget for eleverne og for uddannelsen,” fortæller Lissi. Når eleverne dyster i forskellige discipliner af SOSU-uddannelsen, er de med til at dygtiggøre sig og højne kvaliteten af faget, forklarer Lissi: ”Når eleverne øver sig på casebaserede opgaver, er det med til at ændre deres tankegang, så deres faglighed bliver mere praksisnær.” Lissi forklarer, at DM i SOSU, i løbet af de 13 år det har eksisteret, har været med til at skubbe til måden, undervisningen foregår på ude på skolerne. I dag fylder simuleringstræning for eksempel meget mere på skemaet.  

”Man bruger ofte dukker og undervisere til at agere borgere, så eleverne kan få en bedre forståelse for, hvordan deres teori kan se ud, når de er i oplæring eller begynder at arbejde,” pointerer Lissi. ”Det er helt klart med til at højne kvaliteten af uddannelsen.” 

Gyldendals bidrag til SOSU-området

Gyldendal er en vigtig aktør for SOSU-uddannelserne. I de 13 år som DM i Skills har eksisteret, har Gyldendal været hovedsponsor på SOSU-området. Gennem økonomisk støtte og udvikling af materiale til konkurrencerne er Gyldendal med til at sikre, at SOSU-området bliver prioriteret.  

”Læremidler er en enormt vigtig del af uddannelsen,” fortæller Lissi og fortsætter:   ”Undervisningsmaterialet er ikke kun vigtigt på skolerne, det er også det, som eleverne tager udgangspunkt i, når de står på scenen – eller er i oplæring.” Lissi forklarer, at de cases, der tages udgangspunkt i til DM i SOSU, er bygget op omkring pensum. Opgavematerialerne er grundigt gennemarbejdet på en måde, så eleverne kan bruge det i praksis. ”Det er vores lille bidrag til et meget stort set-up” siger Lissi. ”Men det er det, vi synes, der er så vigtigt,” afslutter hun.  

Hvis du er underviser, elev, forælder eller blot nysgerrig på de forskellige erhvervsuddannelser, så kan du møde Gyldendal ved DM i Skills 2024. Arrangementet er d. 18.-20. april 2024 i Roskilde og har gratis adgang. Du kan læse mere om konkurrencen på www.skillsdenmark.dk. 

Bøger til social- og sundhedsuddannelsen