Podcast til naturfagene 

Naturfag i ørerne er en ny serie af podcasts til brug i naturfagene, der giver dine elever mulighed for at lytte sig klogere på naturfag.

 Til serien har vi udarbejdet et overblik med forslag til, hvordan du kan arbejde med de enkelte podcast i din fjernundervisning. Hent forslag til arbejdet med podcast her. Og under hver podcast kan du yderligere finde links til relevant materiale på vores fagportaler, som eleverne kan arbejde med, når de har hørt podcasten.

Husk at abonnere på Naturfag i ørerne på iTunes eller Spotify - så er du sikker på, at du ikke går glip af kommende afsnit.

Niels Bohr

Niels Bohr var en dansk fysiker, der fremsatte teorien om atomets struktur og kvantemekanikken. Han modtog i 1922 Nobelprisen for bl.a. hans fortolkning af det periodiske system. Hør historien om, hvordan Niels Bohr fik et helt institut opkaldt efter sig, et institut de største forskere fra hele verdenen besøger for at diskutere teoretisk fysik. Hør også om, hvordan Niels Bohr medvirker til at udvikle atombomben.

Efter podcasten kan dine elever med fordel arbejde videre med fx artiklen om Det internationale videnskabsår eller forløbet om Atomer og andre småting på vores fagportal til fysik/kemi.

 

Inge Lehmann

 
Hør den fascinerende historien om den danske seismolog Inge Lehmann, som gennem jordskælvsdata beviste, at Jorden har en fast, indre kerne. Men trods hendes store opdagelse, vil det videnskabelige miljø ikke optage hende som medlem i foreningen Videnskabernes Selskab.... blot fordi hun er kvinde.

Efter podcasten kan dine elever blive klogere på jordens kerne og klodens tektoniske opbygning på vores fagportaler til geografi og fysik/kemi.

Charles Darwin

 Charles Darwin er måske den mest betydningsfulde forsker inden for moderne biologis udvikling - det var ham, der fandt ud af, at alle levende og uddøde arter er i familie med hinanden.

Hør historien om, hvordan Darwin kom frem til sin revolutionerende teori om evolution og naturlig udvælgelse, og hvordan det ændrede den måde, vi opfatter og forstår livets udvikling på.

Efter podcasten kan dine elever med fordel arbejde med to relevante kapitler om evolution og evolutionsteori på vores fagportal til biologi.

Marie Hammer

Kommer i november

Marie Hammer

Dansk zoolog med speciale i mosmider. Ud fra midernes slægtskab skabte hun en teori om, at kontinenterne i fortiden hang sammen i et stort superkontinent.
Mary Anning

Kommer i december

Mary Anning

Engelsk palæontolog, hvis fund af den uddøde art ’Hvaløglen’ førte til nye spørgsmål inden for videnskabelige og kirkelige kredse, da hendes fund afslørede nye teorier om Jordens historie.

Greta Thunberg

 
Greta Thunberg er blevet en klimastjerne, der egenhændigt har fået klimakampen på alle læber. Men hvordan endte Thunberg som bannerfører for en hel generation af klimaaktivister?

Når I har hørt podcasten, kan I fx arbejde med forløbet Klima under forandring på vores fagportal til geografi.

I kan også træde skridtet ud af naturfag, og arbejde med spot-på-forløbet Kloden Sveder eller aktiviteten  Klassens Klimakampder begge findes på vores fagportal til samfundsfag.

MÅNELANDINGEN 


Lyt til fortællingen om menneskehedens hidtil største teknologiske bedrift. Bliv klogere på hele turen fra lift off  til landingen i Stillehavet og få sat stemningen for klassens videre arbejde med emnet.

Når I har hørt podcasten kan I arbejde med spot-på- forløbet Første skridt på månen, som er tilgængeligt på alle vores fagportaler til naturfag.

Marie Curie


Marie Curie var ikke kun den første kvinde, der vandt nobelprisen. Hun var også den første nogensinde, der vandt prisen to gange!

Lyt til den fascinerende historie om en kvinde, der fulgte sine drømme og hvis videnskabelige arbejde har haft enorm stor betydning for vores verden i dag.

Når I har har hørt podcasten, kan I arbejde med forløbet Marie Curie og radium, som i finder på vores fagportal til fysik/kemi.

Vaccinens Historie


Fra den første videnskabeligt udviklede vaccine blev opfundet af den engelske læge Edward Jenner i 1798 og til nu, har vacciner reddet millioner af menneskeliv.

Lad dine elever komme på en historisk rejse tilbage i vaccinens historie, hvor de får indblik i, hvordan pionererne inden for feltet brugte sig selv og deres familier som forsøgspersoner i jagten på at finde kure mod de store epidemier. 

Når I har hørt podcasten kan I arbejde med forløbet Den første vaccine, som I finder på vores fagportal til biologi.

Alexander Von Humboldt 

 

Bliv klogere på manden, der af mange anses som ophavsmanden til den moderne geografi.

 

Som 27-årig arver Alexander von Humboldt en helt masse penge fra sin mor. Dette bliver startskuddet til en rejse, der ændrer menneskets måde at opfatte og forstå naturen på. Alexanders videnskabelige undersøgelser under rejsen beviser nemlig, at naturen er opbygget af forskellige klimazoner og plantebælter.

 

Når dine elever har hørt podcasten, kan de lære endnu mere om klimazoner og planbælter på vores fagportal til geografi.

 

Glæd dig også til 3 podcasts om:

  • Istider og mellemistider - kommer i juni
  • Biodiversitet - kommer i september
  • Epigenetik - kommer i oktober