Action, fis, fart og ballade ...

– garneret med et drys alvor. Det er ifølge forfatteren LG Jensen grundopskriften på en børne- og ungdomsbog, som kan få selv de mest hærdede PlayStation-drenge til at forsvinde ind i bogstavernes verden.

”Jeg er engang blevet kaldt en værdig konkurrent til PlayStation,”  griner den snart 40årige forfatter LG Jensen, der blandt andet står bag børne- og ungdomsbøgerne om Mestertyven Vips, Bulder & Brag og Ulvebrigaden.

Hans egen forklaring på skudsmålet er, at han gør en dyd ud af også at skrive til dem, der ikke gider læse. Børn og unge, der synes, bøger er dræbende kedelige:

”Mine bøger blev på et tidspunkt testet i en specialklasse i udskolingen på nogle drenge, som ikke gad åbne en bog, og det var faktisk en kæmpesucces,”  fortæller LG Jensen. Han gætter på, at det hænger sammen med, at hans bøger er meget filmiske. Han har altid været en kæmpe filmentusiast og henter en stor del af sin inspiration fra filmens verden. Bøgerne er derfor spækket med action, fart og masser af fis og ballade, som han siger.

”Dybest set handler det jo om at fortælle en god historie. Men jeg prøver også at ramme den tone, som man kender fra familiefilm. I Mestertyven Vips har jeg blandet tonen og stemningen fra både Indiana Jones og Olsen Banden ind. Jeg forsøger også at gøre mit talesprog så levende som muligt, og gør mig umage med dialogerne og replikkerne. De skal ligge godt i munden. Jeg har altid været fascineret af, hvordan sproget virker. Som barn lyttede jeg meget til, hvordan folk talte til hinanden og lagde mærke til, hvad der gav mig myrekryb, hvad der fik mig til at grine osv. Det bruger jeg, når jeg skriver,” siger LG Jensen, der mener, at hans bøger ’er designet til højlæsning’ i hele familien.

Et tvist af alvor
Men ét er action og humor. Det er først, når der også er et tvist af noget alvorligt, at en bog virkelig fænger, mener LG Jensen.

”Hvor jeg tidligere var mest optaget af at underholde, prøver jeg nu at lægge noget mere substantielt indhold i. Bulder & Brag handler fx meget om venskab og de nære værdier og relationer. Og om mødet mellem to kulturer.  I Mestertyven Vips er der både moral, etik og religion og de helt store spørgsmål om meningen med livet og døden. Hvis det lykkes at balancere det med spænding og humor, tror jeg, at der er noget til alle,” siger LG Jensen. Som eksempel nævner han bogen Vampyrjagten i serien om Bulder & Brag.

”Umiddelbart er bogen er mest action, men den opmærksomme voksne læser vil bemærke, at vampyrens baggrundshistorie er meget voksen. Den handler om ugengældt kærlighed, begær, sex – altså en meget klassisk vampyrhistorie. Det del fanger børnene sjældent. De får bare fat i alt det sjove og spændende.”

Døde duer og leverpostej
LG Jensen kommer ikke sovende til sine bøger. Bag hver eneste udgivelse ligger et omfattende researcharbejde. Dels pløjer han sig igennem et hav af bøger om mytologi, lokalhistorie osv., dels besøger og undersøger han rigtig mange af de steder, hvor hans historier udfolder sig.

LÆS OGSÅ: MAN SKAL TAGE BØRN ALVORLIGT - INTERVIEW MED DORTE LILMOSE

I forbindelse med tilblivelsen af Mestertyven Vips –  Mimers brønd har det blandt andet ført til en tur ned i nogle forholdsvis ukendte, smalle tunneller, som snor sig under en del af Aarhus og blandt andet blev brugt af modstandsfolk under krigen. Og en ’vist ikke helt lovlig tur’ op på taget af en tårnhøj forladt bygning i Aarhus en sen nattetime, hvor han og en ven først måtte forcere en trappe fyldt med dynger af døde, halvrådne duer og deres efterladenskaber.

”Fordi mine bøger er så filmiske er jeg nødt til selv at prøve det, mine figurer prøver – se, lugte og fornemme, om der er koldt eller varmt, om der er lys eller mørke.”

Bibliografi
  • Roses Rejse, Dansk Teaterforlag, 2005
  • Ulvebrigaden, Gyldendal, 2006
  • MilkyWay Meat: Sanddæmonen, Gyldendal, 2010
  • Mestertyven Vips 1: Det Forbandede Totem, Gyldendal, 2012
  • Bulder & Brag 1: Varulvejagten, Gyldendal, 2014
  • Bulder & Brag 2: Klovnejagten, Gyldendal, 2015
  • Bulder & Brag 3: Vampyrjagten, Gyldendal, 2015
  • Mestertyven Vips 2: Mimers Brønd, Gyldendal, 2016
  • Bulder & Brag 4: Mosekonejagten - Gyldendal, 2016
  • Mestertyven Vips 3: Indigobørnene, Gyldendal, 2017
Den omfattende og grundige research er tidskrævende, og derfor vil LG Jensen hellere leve af leverpostej og havregryn i sin lille lejlighed i Aarhus end tage et job ved siden af skriveriet:

 

”Jeg opgiver gerne alt, hvad jeg ejer og har for at skrive bøger. Det handler om frihed!,” lyder det fra manden, der tidligere skrev om natten og bestred et utal af meget forskellige job om dagen – fra nedriver over skolelærer til kirketjener. I dag klarer han sig for indtægterne fra sine bøger og – ikke mindst – foredrag, som han med egne ord ’elsker at holde’.

Og hvad han mangler i tegnebogen har han i til gengæld i rigt mål, når det gælder ideer. Lige nu er han i fuld gang med at skrive 3. bind af Mestertyven Vips: Indigobørnene, som udkommer i  2017 samtidig med, at han er ved at lægge sidste hånd på fjerde bind af Bulder & Brag, Mosekonejagten (som er planlagt til at udkomme i i alt 13 bind).

”Bagefter vil jeg gerne skrive en horrorroman for voksne eller måske en fortsættelse af rumslagtersagen om MilkyWay Meat, og jeg har også en idé til en musical, en tv-serie, en julekalender og en film…,” smiler han.