Spring til hovedindhold

Tilgængelighed på Gyldendals fagportaler  

EU-parlamentet vedtog i 2019 et såkaldt tilgængelighedsdirektiv. Direktivet er omsat til dansk lov, der træder i kraft den 28. juni 2025.  

Webbaserede læremidler som Gyldendals fagportaler er ikke omfattet af tilgængelighedsdirektivet, men da Gyldendal fuldt ud bakker op om intentionerne bag direktivet og alle elevers lige adgang til uddannelse, arbejder vi alligevel for at leve op til tilgængelighedsdirektivet, hvor det overhovedet er muligt.  

Ud over hvad der allerede er gjort på fagportalerne for at gøre indholdet tilgængeligt for alle, har tilgængelighedsdirektivet givet anledning til en række tiltag, der enten allerede er implementeret eller vil se dagens lys frem mod den 28. juni 2025. Her er nogle eksempler: 

  • Alle former for tekst vil kunne læses op, så både blinde, svagtseende og læseudfordrede kan få teksten læst op via portalernes indbyggede oplæsningsfunktion. 
  • Billeder vil være forsynet med en såkaldt alt-tekst, så blinde eller svagtseende via et hjælpeprogram til oplæsning kan orientere sig om, hvad de anvendte billeder viser.  
  • Videoer vil være forsynet med undertekster, så døve og hørehæmmede elever kan få udbytte af videoerne og deltage i klassens arbejde med dem. 
  • Lydoptagelser vil være suppleret med den udskrevne tekst, så døve og hørehæmmede vil kunne få fuldt udbytte af undervisningen.  
  • Alle farver på fagportalerne vil have en kontrast mellem tekst og baggrund på mindst 4,5:1, så teksten er mere læsbar for synshæmmede brugere og på kontrastsvage skærme. 
  • Infografikker vil være suppleret med en tekst, der gengiver indholdet af grafikken, så elever, der ikke kan aflæse grafikken, kan få gengivet indholdet via et hjælpeprogram til oplæsning.  
  • Links vil blive gjort beskrivende og forklare, hvad de henviser til, så elever, der bruger et hjælpeprogram til oplæsning, altid ved, hvor et link peger hen. 
  • Muligheden for at tabulere i indholdet vil blive optimeret, hvilket gør navigationen lettere for både blinde og motorisk handicappede.   
  • Der vil være mulighed for at vælge skriften dyslexia, som er udviklet med særligt fokus på de problemer, ordblinde typisk oplever, når de læser. 

     
    Ønsker man det fulde overblik over alle tiltag, er der på alle fagportaler indsat en deklaration, som både beskriver tiltag, status og begrænsninger. Deklarationen vil løbende blive opdateret, i takt med at nye tiltag bliver implementeret. Den fungerer således som en aktuel status på arbejdet med øget tilgængelighed på Gyldendals fagportaler. 

    Læs hele tilgængelighedsdeklarationen her

    Har I spørgsmål eller input til vores arbejde med tilgængelighed, er I altid meget velkomne til at kontakte os på information@gyldendal.dk. 

    Gyldendal 27/8 2024