Spring til hovedindhold

Nye læremidler til grundforløbene 

23. august 2021 

Måske forbinder du ikke Gyldendal med læremidler til erhvervsuddannelserne? Fødevareuddannelserne er ganske rigtigt nye for os, men vi har solid erfaring fra andre erhvervsuddannelser, bl.a. SOSU-uddannelserne, hvor vi gennem mange år har udgivet skolernes foretrukne materialer til både grund- og hovedforløb. 

Nu er vi i gang med at udvikle nye læremidler til grundforløbene på gastronom, tjener, ernæringsassistent, bager/konditor og gourmetslagter. Læremidlerne vil bestå af kernestof, opgaver, quizzer, cases m.m.

På denne side kan du løbende læse mere om udviklingen af læremidlerne, og være med helt fra starten, når de begynder at blive klar til at undervise efter.

Optagelse af videoer

14. marts 2023 

Besøg i en GF1-klasse i køkkenetHele dagen gik med optagelser i køkkenet. Vi havde aftalt at Heinrich Christensen fra Aalborg Tech skulle komme et par dage, da vi skulle filme mange Instruktionsvideoer om bl.a. hygiejne, beklædning, valg af værktøj og klargøring og rengøring af grøntsager. Heinrich var virkelig god foran kameraet, og vi fik overraskende hurtigt alle videoerne i kassen.

Heinrich har mere end 28 års erfaring i at undervise på Aalborg Tech, og vi fik nogle gode snakke imellem takes. Han ser en stor styrke i de digitale undervisningsmaterialer, for som han sagde: "Når man f.eks laver en ret, jamen så kan man jo filme den. Det er godt. Også at vi kan bruge ipads til opskrifter. Det er jo mere bæredygtigt, og det går vi meget op i!".

Skolebesøg: Faglighed i praksis

25. august 2021 

Bekendtgørelser er én ting – hverdagen noget andet.

Skal eleverne forberede sig til undervisningen ved at læse noget? Gør de det? Gør de det ved en computer, eller bruger de primært deres telefon? Bruger de deres læremidler i køkkenet? Hvordan?

Der er mange spørgsmål, og for at blive klogere på den hverdag, vores læremidler skal virke i, har vi fået lov at følge et GF1-hold, mens de arbejder med et projekt. Projektet omfatter både forberedelse, udførelse og fremlæggelse, så vi vil sikkert lære en masse om, hvordan man kan arbejde med uddannelsens faglighed i praksis. Skolen er desuden en digital skole, hvor ledelsen har besluttet, at LMS-systemet bruges til at facilitere al læring.

En tur i køkkenet!

2. september 2021

I dag bliver en spændende dag! Vi har fået lov at følge et GF1-hold, som efter forberedelse og planlægning i klasseværelset for et par dage siden, nu skal tilberede deres retter i køkkenet. Med tanke på vores egne evner i et køkken, da vi var 16-17 år, er vores forventninger ikke så høje😉

Men vi bliver klogere…. Igen oplever vi engagerede elever, der kaster sig ud i at følge deres opskrift og tilbereder retterne fra grunden. Ja… der er nogle ting, der måske ikke helt går efter planen, men de er her jo for at lære og for at tilegne sig den faglighed, der skal til for at blive dygtige håndværkere.

Besøg i en GF1-klasse i køkkenetDer dukker mange spørgsmål op i løbet af dagen: Hvad vil det sige at blanchere? Hvor meget mel skal der i en pizzadej? Hvad er gullasch? Hvordan renser man lettest spinat? Skal krydderurtens stilk med i tomatsaucen? Hvordan skal konsistensen på falafelfars være? Eleverne arbejder selvstændigt, og undervejs deler deres underviser på bedste vis ud af sin faglige viden om råvarer, tilsætning af krydderier, rækkefølger og tilberedningsmetoder. 

Alle grupper får tilberedt retter, de efterfølgende spiser med velbehag. Selvfølgelig er der nogle småting, de måske vil justere, næste gang, de skal tilberede retten, men i det store hele kan man kun være tilfreds med dagens indsats.

GF1-eleverne har nu gået på uddannelsen i ca. 3 uger. Aktiviteter i køkkenet foregår mellem undervisning i dansk, praktikpladssøgning og mange andre ting. Alligevel er der allerede nogle ting, der bare sidder på rygraden. Alle elever møder omklædt. Alle elever vasker hænder, når de kommer ind i køkkenet. Alle elever bidrager til at holde rent på deres arbejdsbord. Alle elever ved, hvordan man rydder op og vasker op. Også i praksis! Alle elever har styr på affaldssorteringen. Ganske imponerende!

Sidste besøg for denne gang

15. september 2021 

I dag er det finale-dag for GF1-eleverne. Alle grupper skal vise holdet deres film og have feedback på deres arbejde. Vi glæder os til at se de færdige resultater!

Dagen startede med nogle af de it-udfordringer hvis fravær, vi tidligere har undret mig over. Det var nemlig kun lykkedes for 4 af de 10 grupper at aflevere filmen via LMS-systemet, som læreren havde bedt om. Ikke fordi, de ikke kunne finde ud af, hvordan de skulle gøre, men fordi, der er en øvre grænse for, hvor datatunge filer, der kan afleveres. Ikke en viden vi ville forvente en typisk GF1-elev har. Derimod havde flere grupper udvist kreativitet i forhold til at finde en alternativ løsning. Aflevering via Teams eller Lektionssystemet. Det skal de have ros for! 

Sidste besøg i køkkenet med GF1-eleverneDet er en fordel for både lærer og elever, at alle afleveringer er samlet i LMS-systemet. Og med et lille trick kan man omgå begrænsningen på filstørrelsen. Heller ikke en viden, man med rimelighed kan forvente den typiske GF1-elev bærer rundt på. Så det var nødvendigt, at læreren delte sit trick. Efterfølgende genaflevering fra flere grupper – nu på rette sted.

Efter hver fremlæggelse fik eleverne feedback af deres undervisere. Både på hygiejne og de teknikker, tilberedningsmetoder, som de havde anvendt, men også på, hvordan speak, tekst, zoom og speed kan medvirke til at højne kvaliteten af en film. 

Vi havde en fin dag, hvor vi fik set en række gode og forskellige film. Vi oplevede, at GF1-eleverne gerne engagerer sig i en opgave, men også at der er forskel på, hvor store krav, den enkelte stiller til sit eget arbejde. Eleverne lod sig inspirere af hinandens film, og vi er sikker på, at nogen nok stiller større krav til sig selv næste gang, de skal arbejde med et projekt. Ikke på grund af løftede pegefingre, men fordi det var så tydeligt, at det, der gjorde, at nogle film var lidt bedre, var nogle enkle greb, som alle sagtens selv kan udføre. Hvis de vil bruge tid på det…