Dansk mellemtrin
3.-6. klasse
Nyheder
DanskSkud – sæt ord på livet
DanskSkud er et moderne dansksystem til mellemtrinnet, der bygger bro mellem litteratur, billeder, medier og elevernes egen verden. DanskSkud er udkommet til 3. klasse og kommer i de kommende år til 4.-6.
SkriveSkud – få skrivelysten til at spire
SkriveSkud præsenterer eleverne for skriveoplæg, der er kreative, lettilgængelige og lige til at gå ombord i. Det skal være sjovt og vedkommende at skrive på mellemtrinnet, så eleverne oplever motivation i deres skrivning og lyst til at gennemarbejde deres tekster. SkriveSkud er udkommet til 3.-5. klasse og kommer til 6. klasse i maj 2021.
Tag ordet med dig – lær dine elever at tage ordene med sig
Tag ordet med dig! styrker elevernes ordkendskab og forudsætninger for at tilegne sig ord fra tekster. Undervisningen er udviklet og afprøvet i samarbejde mellem forskere, elever og lærere og har vist dokumenteret effekt i en dansk skolekontekst.

Skriftligfremstilling5-6.gyldendal.dk – nu til mellemtrinnet
Skriftligfremstilling5-6.gyldendal.dk sætter fokus på skriveprocessen fra opgave til færdig tekst. Websitet gør det muligt at arbejde struktureret med skriftlig fremstilling i 5. og 6. klasse. Websitet indeholder blandt meget andet en opgavebase med inspirerende og relevante skriveforløb og skriveværktøjer, fx modeltekster, der støtter dine elevers skriveproces.

SkriveSituationer – skru op for skrivelysten
SkriveSituationer 1-2 er to engangsbøger til mellemtrinnet med længere, projektinspirerede skriveforløb og et skrivekatalog. Begge dele tager afsæt i skrivesituationer, der er genkendelige fra elevernes hverdagsliv, og som vil opleves meningsfulde i forhold til deres liv og skriveudvikling.

Danskdirekte.gyldendal.dk – Dansk Direkte med digitale fordele
Danskdirekte.gyldendal.dk er et nyt digitalt undervisningsmateriale til 4.-6. klasse, der styrker elevernes sproglige bevidsthed og skriftlige færdigheder. Måske kender I allerede Dansk direkte-bøgerne? På sitet får I indhold i samme velkendte kvalitet. Men I får også en lang række digitale fordele.
Tema: undersøgende litteraturundervisning
Det særlige ved undersøgende litteraturundervisning er, at det både har lærerens og elevernes egne oplevelser af teksten som afsæt for analyse og fortolkning. Vi møder teksten med åbenhed og undersøger tekstens verden og form med et klart fagligt sigte, og eleverne lærer at opleve, sanse og gå på opdagelse i en æstetisk tekst, stille de gode spørgsmål og undersøge deres egne og andres tolkninger. Hos Gyldendal Uddannelse arbejder vi med undersøgende litteraturundervisning i en række læremidler, og vi tager emnet op i flere webinarer i foråret 2021.
Se og læs mere om undersøgende litteraturundervisning:
Grib litteraturen!
Grib litteraturen! indeholder 50 litteraturdidaktiske greb, som du nemt kan bruge, når du skal udvikle din litteraturundervisning sammen med dine kollegaer og dine elever. Bogen gentænker begrundelserne for at arbejde med litteratur i danskfaget og giver plads til en sansemæssig og samtalebaseret tilgang til arbejdet med litteratur i grundskolen.
Mærker
Mærker er et materiale til litteraturundervisningen på mellemtrinnet. Der er fokus på den nye litteratur – ældre litteratur medtages kun i begrænset omfang og som et perspektiv på litteraturen netop nu.
Tema: Sprogforståelse på mellemtrinnet
I danskfaget handler alt dybest set om sprog. Sprog at tænke og opleve i, når vi læser litteratur og andre tekster, og sprog at tale og udtrykke sig i, når vi er i dialog med hinanden, og når vi selv fremstiller tekster.
Danskundervisningen skal give eleverne muligheder for at udvikle deres sprog. Opdage nye måder at formulere sig på, tilegne sig nye ord, opnå dybere forståelse af sproglige sammenhænge. I dansk må eleverne gerne blive nysgerrige på, hvordan sproget egentlig fungerer, og på hvordan det mundtlige og det skriftlige sprog er skruet sammen. Alt sammen aspekter af dansk som sprogtilegnelsesfag.
Sprog er således nærværende i alle vores danskmaterialer. Her har vi samlet nogle af vores materialer, der har det sproglige aspekt allertydeligst i fokus. Det er materialer om stavning, grammatik, sprogforståelse, ordkendskab, ordtilegnelse og dialogisk læsning.
Få overblik over læremidler, som er særlig relevante for læsevejledere. Læs mere
To læremidler, hvor du finderaktiviteter, som styrker sprogtilegnelsen i indskolingen:

Sikker Stavning
Sikker Stavning er et lydbaseret stavemateriale, der er skrevet af Holger Juul. Fokusområder og progression i Sikker Stavning bygger på hans undersøgelser af danske børns stavefærdigheder.

Nem grammatik
Med Nem grammatik får eleverne greb om ordklasser, bøjning og sætninger. Serien består foreløbig af to engangshæfter til 3. og 4. klasse og et website med ekstra opgaver til alle bøgernes grammatiske emner.
Tilbud
Aktuelle oplæg på Læringsfestivalen
På Læringsfestival Online kan du deltage i en lang række gratis oplæg. Vi står bag to relevante oplæg til dansk.
Lærestreger-webinar
– undersøgende litteraturundervisning med Thomas Illum Hansen og Ayoe Henkel
Læs mere
Booktalk-webinar
– nyheder fra Gyldendal Uddannelse og Gyldendal børne- og ungdomsbøger med Cecilie Bogh og Camilla Skov Lund
Læs mere
- Nyt dansksystem til mellemtrinnet - mød forfatterne bag
Læs mere