Gymnasium

Universets fantastiske gemte historier

Vi har talt med gymnasielæreren Mads Bangsø, hvis arbejde med at lave realistiske 3D-modeller af amerikanske fly udviklede sig til en omsiggribende hobby med at illustrere universet.

Mads Bangsø. Foto: PrivatHvis du bruger Fysikportalen eller Naturgeografiportalen i din undervisning, er der stor sandsynlighed for, at du er stødt på Mads Bangsøs flotte animationer, der illustrerer alt fra Jordens inderste kerne, dens alder eller de tre astronomiske cykler.

Gymnasielærer Mads Bangsø fra Rysensteen Gymnasium begyndte at lave animationer i forbindelse med det plakatfirma, han ejer. Et af plakatfirmaets hovedopgaver er nemlig at lave plakater til den amerikanske hær. Plakaterne til hæren forestiller gamle amerikanske fly, og i Mads Bangsøs forsøg på at få animationerne af flyene til at ligne realistiske fotografier, arbejdede han med 3D-modeller.

”Jeg begyndte så stille og roligt at animere noget af det materiale, jeg arbejdede med i mine fag fysik og geografi. Mine elever var super glade for animationerne, de var i det hele taget temmelig overraskede over, at det var mig, der havde lavet dem. Bøger er selvfølgelig gode, men de kommer ofte til kort, hvis de skal forklare noget besværligt. På video, hvor man kan vise hele processen, er det nemmere for eleverne at få til at hænge sammen.” 

Astronomiens universelle interesse

Hvad synes du, er den største udfordring ved at lave animationer?

”Den store udfordring er helt klart at finde ud af, hvor jeg skal starte, når jeg skal illustrere mit materiale. Ofte er det jo nogle uendeligt store kræfter, der er på spil i universets skabelse. Hvordan skal jeg vise det i en video? Hvordan forklarer jeg det mest simpelt, sådan så eleverne også forstår det? Det er der, jeg også bruger min faglige viden fra mit arbejde som gymnasielærer. Der er en didaktisk dimension, som skal mødes med den tekniske dimension.”

Hvad er din egen interesse i universet?

”Jamen, er det ikke bare fascinerende? Jeg tror aldrig, jeg har mødt en person, som ikke havde en eller anden form for interesse i astronomi. Faktisk en interesse for naturgeografiske emner helt generelt. Der er jo nogle fantastiske historier gemt, når det handler om universets og Jordens opståen og opbygning. Det kan ikke blive større. Så jeg vil mene, det nærmest sælger sig selv.”

Hvis du endnu ikke har adgang til Naturgeografiportalen eller Fysikportalen, hvor du og dine elever kan blive inspirerede af Mads Bangsøs flotte animationer, så kan du bestille en uforpligtende 30 dages prøveadgang til begge portaler:

Naturgeografiportalen

Fysikportalen

Du kan også følge Mads Bangsøs Youtube-kanal.