Gymnasium

”Det var den ultimative udfordring: en enkeltbinds verdenshistorie fra det klassiske Grækenland til den globaliserede verden i det 21. århundrede”

Henrik Bonne Larsen, medforfatter til nyheden 'En europæisk verdenshistorie', fortæller, hvordan man bærer sig ad med at sammenstykke over 2750 års europæisk verdenshistorie på under 300 sider.

En europæisk verdenshistorie gennemgår hovedlinjerne i verdenshistorien fra antikken til globaliseringen i en europæisk kontekst. Flotte illustrationer, kort og opgaver af didaktisk og perspektiverende karakter skulle gerne gøre det inspirerende at undervise efter bogen.

Bogen er skrevet af underviserne og forfatterne Thorkil Smitt og Henrik Bonne Larsen. Vi har talt med sidstnævnte for at høre, hvordan man bærer sig ad med at sammenstykke over 2750 års europæisk verdenshistorie på under 300 sider.

Hvordan fik I idéen til at skrive bogen?

Efter at have skrevet fem bøger i historie sammen, synes vi, det kunne være spændende at tackle den ultimative udfordring: en enkeltbinds verdenshistorie fra det klassiske Grækenland til den globaliserede verden i det 21. århundrede. Vi synes, der manglede en opdateret enkeltbinds verdenshistorie, som skabte sammenhæng og overblik, og som kunne følge eleverne gennem hele forløbet.

Hvordan har I valgt, hvilke perioder I vil fremhæve frem for andre, når det er sådan en stor periode, I dækker i bogen?

Vi har forsøgt at skabe en balance mellem de enkelte kapitler og perioder. I modsætning til mange andre bøger, der beretter om verdenshistorien, har vores ikke helt så meget slagside i retning af, at nyeste tid fylder mere end de ældre perioder. Fx har vi to kapitler, der handler om Middelalderen.

Skulle jeg fremhæve et kapitel, må det blive bogens sidste, som er en sammenfatning af den europæiske civilisations historie i seks perioder og syv dimensioner, og som er beregnet på det kronologiforløb, som skal gennemføres i slutningen af 3.G på STX.

OpslagHvad synes I, fungerer særligt godt i bogen?

Vi håber, at bogen både kan skabe overblik og sammenhæng i elevernes historieforståelse, og at de enkelte kapitler samtidig kan anvendes som udgangspunkt for mere fokuserede forløb om fx Korstogene, Den Franske Revolution, 1930’ernes storpolitik og de europæiske kriser siden 2008 - for nu bare at give nogle eksempler. Denne dobbelte funktion har i hvert fald været vores intention. 

Hvorfor titlen: En europæisk verdenshistorie?

”En” fordi der bliver skrevet uendeligt mange bøger om verdenshistorien, og vi har ikke nogen illusion om at vores er den endegyldige. Den er blot en af mange mulige. ”Europæisk” fordi bogen tager udgangspunkt i og har fokus på den europæiske historie, som vel at mærke også omfatter USA’s historie, der fylder ret meget i bogen. Det er et bevidst valg om prioritering af stoffet, og sådanne valg må man foretage mange af, når man skal skrive en verdenshistorie på under 300 sider.